lördag 7 februari 2009

Onsen

Det är de små sakerna med främmande kulturer som gör att man verkligen uppskattar dem. De där detaljerna i vardagen som bryter mönstret som återfinns på de flesta platser i världen. I Japan är en av de sakerna "onsen". Ett onsen är ett slags offentligt badhus. I vårt lokala onsen (som är uppdelat i kill-och-tjejavdelning, eftersom att man till amerikanernas stora förtvivlan är naken där inne) finns det 4 olika bassänger, två bastus, en varma-stenar-bädd och en svala-bambupinnar-bädd. De fyra bassängerna är som följer: 3 inomhus, där två är varma varav den ena har bubbelmassage och den andra rosa vatten som luktar körsbär. Den tredje inomhus är kall (ca 16 grader) och man måste enligt empiriska studier vara antingen japan eller hård svensk viking för att lyckas bada i den. Amerikaner är för mesiga. Den fjärde bassängen är utomhus och fylld med underjordiskt uppvärmt källvatten som pumpas upp ur berggrunden. Man kunde basta också ja. En bastu är ungefär 60 grader varm och den andra mellan 70-80 grader. Här gäller samma sak som i den kalla bassängen :P

Innan man kliver ner i bassängerna tvättar man sig. Tvätten sker sittandes på en pall och man kan skrubba tills huden börjar flaga, för det är ett grovt ettikettsbrott att kliva ner i bassängerna om man fortfarande är smutsig. När man sedan ska till att bada har man en liten vit handduk och den är ett mysterium. Jag begriper inte riktigt vad man ska ha den till. Till sist kom vi fram till att man antagligen täcker för skrevet med den när man är uppe och går och när man sätter sig i en bassäng viker man ihop den och lägger den på huvudet.

Efter hela den här proceduren känner man sig utvilad, avslappnad och ren. Helt fantastiskt skönt. Och för bara 100 svenska kronor, vilket gör det helt överkomligt för oss att göra detta till en veckotradition. Nåt för den lokala simhallen hemma i Sverige att fundera över också. Romerska badet kan slänga sig i väggen. Nåväl, nu vet ni hur man badar i Japan, själv ska jag fortsätta utforska hur man gör läxor i Japan.

/Hugin

4 kommentarer:

  1. haha, jag gillar det där med handduken...ibland har jag sett att folk går omkring med handdukarna på huvudet efter att de har badat och går ut ur omklädnigsrummet...de gillar verkligen att ha handdukar på huvudet...vi har skrivit lite om badandet på vår blogg också om ni vill jämföra upplevelser...måste dock säga att eran onsen verkar väldigt fin...fast å andra sidan är våra gratis. i vilket fall så är adressen http://lostinthepowder.blogg.se/

    SvaraRadera
  2. Danne, jag hoppas du visar hur det ska gå till genom att bada kallt och basta varmt :p
    /Johan

    SvaraRadera
  3. Självklart! Jag har även sagt att om de nån gång kommer till Sverige på vintern är det bastukväll med snörull som gäller. De svarade att de kommer på sommaren.

    SvaraRadera
  4. Tack för din fina o sakliga beskrivning av en japansk tradition. Mer sånt!

    SvaraRadera