torsdag 26 mars 2009

Roadtrip del 3: Hiroshima

Så var vi framme vid resans sista destination: Hiroshima!


Karl såg den här basebollstadion i fjärran och tyckte det var en utomordentlig idé att gå dit. 30 minuter och två foton senare var vi tillbaka på rätt väg.

Till slut nådde vi Promenade of Peace, som ledde fram till...

Atomic Dome, den sista byggnaden som står kvar sedan atombomben fälldes över Hiroshima den 6e augusti 1945.

Vi träffade en guide där som var klass 4-överlevande. Det innebär att hans mor var gravid med honom och utsattes för strålning dagarna efter bomben. Han gav oss mycket mer än vad bara ett museum kan ge. Han visade oss till exempel kyrkogården som nästa bild är tagen på och han berättade en hel massa som inte finns att lära på muséet.

Detta är en gravsten på en kyrkogård som låg 50 meter från Hypocentrum, alltså detonationspunkten. Det svarta kring stenens bas är rester från det svarta regn som föll ca. 20 minuter efter explosionen.

Här står vi, något nedslagna efter rundturen, vid Hypocentrum. Bakom oss ligger ett sjukhus som återuppbyggdes på samma plats efter bomben. Bilden på minnesstenen syns på nästa bild.

Detta är bilden som finns på minnesstenen vid Hypocentrum. I mitten syns det som är kvar av det gamla sjukhuset, närmare bestämt valvet som utgjorde entrén.

Minnesstenar som står vid A-Dome.

Fotot är taget från den T-formade bro som jänkarna siktade på när de fällde bomben. Mitt i bilden syns A-Dome och längst till höger, nedanför skyskrapan, ligger ett vitt hus. På ön som det huset ligger på överlevde en enda person explosionen, i just det huset. Han hade gått ner i källaren för att hämta några dokument när bomben small.

Här sitter vi på en bänk i Fredsparken med utsikt mot A-Dome. Det syns inte jättebra, men man kan se att körsbärsblommorna i trädet börjat slå ut.

En stentavla vid ovan nämda bänk som visar hur A-Dome såg ut innan explosionen.

I den här gravkullen i Fredsparken begravdes alla oidentifierade offer. Varje år hålls en minnescermoni här.

Detta är Fredsklockan, som även den ligger i Fredsparken.

I änden av Fredsparken, nära museet, ligger ett fredsmonument med Barnens fredsmonument direkt bakom. I bakgrunden syns A-Dome.

Bland de mest påtagliga föremålen i Fredmuséet var den här klockan, som stannat precis 8.15, den tid då bomben exploderade.

En modell i muséet av hur Hiroshima såg ut den 6:e augusti 1945 kl. 08.14.

Och en över hur stadens centrum såg ut ett par minuter senare samma dag.

Efter en så magstark upplevelse är det skönt med lite vanligt turistande! Här syns Hiroshimas slott, som är nyuppbyggt. Man fick tyvärr inte fota där inne, ni får helt enkelt tro mig när jag säger att det var maffigt!

Man fick dock klä ut sig! Den svarta rocken kallas yukaya och är en simplare form av kimonon. En sådan var ska vi införskaffa imorgon, är det tänkt. Jag kan inte komma på en bättre morgonrock.

Det var allt från vår lilla resa!

/Hugin

2 kommentarer:

  1. Ett väldigt, VÄLDIGT intressant inlägg. Mycket starka bilder, så jag kan ju bara ana lite om hur det faktiskt kändes.

    SvaraRadera
  2. Läste faktiskt i tidningen för några veckor sedan om en man som överlevde bomberna i både Hiroshima och Nagasaki.
    Han bodde i Nagasaki och åkte till Hiroshima på affärsresa någon dag innan staden bombades. Han överlevde med extrema brännskador, och förflyttades till sjukhuset i Nagasaki strax innan en bomb föll även där. Han lever än idag.

    SvaraRadera